Inne produkty pszczele

Pyłek kwiatowy – pyłek jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektaru formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach przez pszczoły do ula. Jest wysoko przyswajalnym i lekko strawnym białkiem roślinnym bogatym źródłem aminokwasów, mikroelementów i witamin. Wzmacnia odporność organizmu, hamuje proces miażdżycy, obniża ciśnienie, normalizuje czynności jelit, wpływa pozytywnie na system nerwowy, polecany przy zapaleniu gruczołu krokowego.

Pierzga pszczela – jest wykorzystywana przez pszczoły do karmienia swojego potomstwa. Ma postać twardych grudek o ciemnobrązowej barwie. Jest mieszanką pyłku kwiatowego, miodu i enzymów wydzielanych przez pszczoły, gromadzona w  komórkach plastra w których  następnie ulega fermentacji mlekowej. Oddziaływanie lecznicze pierzgi, wykorzystuje się w takich schorzeniach jak: przewlekłe zapalenie wątroby, przewlekłe zapalenie migdałków, schorzenia kardiologiczne, niedokrwistość z niedoboru żelaza, schorzenia jelit i żołądka, prostata, anemia, reumatyzm, Ma działanie wzmacniające i regenerujące np. po chorobach, przy rekonwalescencji, po operacjach, przy niedoborach witamin i minerałów. Wspomaga pracę układu nerwowego oraz wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego.

Propolis – czyli inaczej kit pszczeli jest gęstą lepką substancją, którą pszczoły wykorzystują do wyściełania wnętrza ula w ten sposób uszczelniając jego konstrukcję, propolis pełni także funkcję ochronną ula przed bakteriami, wirusami i grzybami, a wytwarzany jest z  wydzielin oraz żywic drzewnych i kwiatowych. Propolis wspiera procesy regeneracyjne organizmu, jest polecany przy chorobach skórnych oraz co najważniejsze jest stosowany jako środek  hamujący rozwój chorób nowotworowych